Bódottá

Mai ünnepeltünk: A palacsinta

Ahogy telnek az évek egyre inkább megtelik a naptár világnapokkal. Hallottunk már a párnacsata világnapjáról, a törülköző világnapjáról és bármennyire meglepő még a WC-nek is saját napja van. 🙃 Nem maradhat ki a sorból a palacsinta sem, de azt hiszem ezt egy kicsit mindenki jobban kedveli, mint az előzőleg felsoroltakat. 🙂

Egy kis történelem

A palacsinta története egészen a római korig vezethető vissza, ahol a hiedelmek szerint bronzpajzson sütötték meg ezt a folyékony tésztaételt. A római hadsereg számára remek élelemnek bizonyult, mivel sokáig volt tárolható. Azokban az időkben, csak a sós változata volt ismert, évekkel később terjedt el az édes töltelékes verzió. 🍴

Mindenhez passzol

Nálunk a legkedveltebbek ízesítések közé tartozik a: mogyorókrémes, túrós, lekváros, kakaós, fahéjas. A sós töltelékek alapanyagai általában a: darált hús, tejföl, sajt, gomb. Manapság egyre elterjedtebb az édesség amerikai verziója is, amit juharszirup öntettel és gyümölcsdarabokkal tálalnak. Valaki spenótot tölt bele, marcipán krémet esetleg tejberizst. Ez az egyik olyan édesség, amit kedvünk szerint bármivel ízesíthetünk. 😋

Mint világnap

Elterjedtségének köszönhető, hogy számos város, étterem és cukrászda tiszteleg az édesség előtt különleges ízkombinációkkal, látványosságokkal. Néhány helyszín, ahol kedvedre falatozhatsz Te is:

 

  • Guru
  • Nagyi Palacsintázója
  • Kecskeméti Palacsinta Fesztivál: Április 12-14.
  • Palacsinta napok a Bálna Bisztróban

 

 

És nem utolsó sorban otthon megsütheted a nagyi bevált receptjét, amit úgy megtölthetsz mindenféle finomsággal, ahogyan azt nem szégyelled. 😁

 

 

 

 

 

forrás: Wikipédia

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!